19 juni 2023

Algemene Beschouwingen 2023

 

Afgelopen week hielden we in de gemeenteraad de Algemene Beschouwingen, het politieke hoogtepunt van het jaar. In twee raadsvergaderingen kijken we, aan de hand van de zogenaamde Perspectiefnota, vooruit naar 2024 en verder. In het najaar zullen alle plannen en wensen verwerkt worden in de begroting van 2024.

Voorzitter,

Vanavond willen we vooruitkijken. Dat is gelijk het thema van onze politieke beschouwingen. Met vragen over de toekomst, op zoek naar antwoorden richting een sluitende begroting. Hoe zal het dit jaar gaan? Zal het lukken om onze plannen uit te voeren? Komt het Rijk nog over de brug? Wat zal de toekomst brengen? We leven immers in roerige tijden. Is de lange periode van vrede en welvaart die we in het westen beleefden nu definitief voorbij? Oorlogen waren ver van ons bed en raakten ons nauwelijks. Hoe anders is dat nu!

In roerige tijden vraag je je af waar het goede vandaan moet komen. Dat vroegen de mensen in de tijd van de bijbelse koning David ook al. Het zijn Davids vrienden die in Psalm 4 haast moedeloos uitroepen: “Wie zal ons het goede doen zien?” En de tijden waren toen ook onzeker. David moest zelfs voor zijn eigen zoon op de vlucht!

Het is een goede vraag: Wie zal ons het goede doen zien? Ook als we kijken naar ons land. We gaan van coronacrisis naar stikstofcrisis naar klimaatcrisis naar wooncrisis. En almaar de vraag: Wie helpt ons hieruit? Wie zal ons het goede doen zien?

We hebben een regering die zich in al die crisissen vast lijkt te draaien en steeds minder draagvlak heeft. Dat bleek bij de provinciale verkiezingen. Haast alle regerende partijen verloren, en de winst ging naar een nieuwe groep. De belofte is: elke dag een beetje beter. De tijd zal het leren! Zullen zij ons het goede doen zien?

De bestuurlijke dilemma’s zijn enorm. De vette jaren zijn voorbij; gemeenten krijgen minder geld, en meer taken. De rijksoverheid stelt de laatste jaren vooral doelen op de langere termijn; de uitvoering en de realiseerbaarheid zijn ondergeschikt. Het debat gaat vaak meer over de datum wanneer, dan over de manier waarop. Zo krijg je ambities die in de praktijk niet uitvoerbaar zijn maar waar de rechter ons wel aan moet houden. Het gevolg is een bestuurlijke patstelling en een afbrokkelend draagvlak onder bijvoorbeeld het klimaatbeleid, stikstofbeleid, woningbouwbeleid, enzovoorts. Symbool daarvan in onze gemeente is de N50, die al jaren bovenaan de rijksprioriteitenlijst staat en tot noch toe nooit verbreed is.

Voorzitter,
Regeren is vooruitzien. Vooruitkijken is veel vragen stellen, op zoek naar antwoorden en houvast voor de doelen die we graag willen bereiken. We kijken daarbij ook naar elkaar. We moeten dat samen, durven doen. Zal deze coalitie ons het goede doen zien?

We hebben een mooi coalitieakkoord dat zich richt op de thema’s, goed voor elkaar, goed groeien en goed perspectief. En dat is nu uitgewerkt in de perspectiefnota.

We investeren in het welzijn en welbevinden van onze inwoners en zetten in op verdere versterking van de sociale basis. Wij willen brede welvaart niet alleen financieel zien, maar écht breed uitwerken. Dat kan mooi in samenhang met programma’s als Versterken Sociale Basis en Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Daarmee hebben we drie mooie stukken sociaal beleid die elkaar heel goed aanvullen. Goed voor elkaar dus, in het omzien naar elkaar en met focus op preventie en het voorkomen van problemen.

Goed groeien wil zeggen: een passende woning voor iedereen. Dan moeten de woningbouwplannen wel op tijd klaar zijn, zodat met bouwen gestart kan worden zodra de woningbouwmarkt aantrekt. En dat we het type woningen bouwen waar op dat moment behoefte aan is. Daarom zijn we blij dat de woningbouw in IJsselmuiden weer een stap verder komt. We noemen bijvoorbeeld De Bakkerij, De Parallelweg en het Sonnebergkwartier.

De ontwikkeling van wijkvisies willen we ook noemen. Wat positief dat er meer oog is voor de eigenheid van onze kernen! Het stadhuis staat in Kampen, maar we vertegenwoordigen héél de gemeente. Goed dat het college oog heeft voor inwoners die in de kernen wonen.

En dan zit er ook veel over een goed perspectief in deze perspectiefnota. We investeren weer stevig in openbaar groen, na jaren van bezuinigingen. We investeren flink in deze perspectiefnota, en dat is nodig. Wel maken we ons zorgen over het ravijnjaar 2027. Houden we de meerjarenbegroting sluitend? Dat hoort voor ons wel bij goed perspectief.

Voorzitter, laten we focussen op het haalbare, op de concrete verbetering van goede dingen in onze gemeente. Want als we al onze mooie woorden niet waar kunnen maken, gaan mensen twijfelen aan de betrouwbaarheid van de overheid. Het is voor ons als SGP daarom enorm belangrijk om bij alles te blijven hameren op deugdelijk, uitvoerbaar, realistisch beleid. Beleid dat niet alleen bestaat uit vergezichten, maar ook uit concrete stappen waar de gemeente echt beter van wordt.

Voorzitter, we begonnen met de vraag: Wie zal ons het goede doen zien? Politiek kunnen en moeten we hier met z’n allen ons best voor doen. Dat moeten we samen, durven doen. Wat de SGP betreft kijken we daarbij ook omhoog. Wie zal ons het goede doen zien? David beantwoordt in de vierde psalm die vraag met een gebed: Verheft U het licht van Uw aangezicht over ons, o Heere! Eigenlijk zegt hij: Laat Uw licht, het vriendelijke licht van Uw gunst, over ons schijnen. Een beroep dus op de eenzijdige goedheid van God, diepgeworteld in Zijn liefde en Gods vaste verbond.

Voorzitter,
Ik sluit graag af met de woorden van onze partijleider Kees van der Staaij in een recente primeur op TV. “Het goede voor Nederland, dat heeft de SGP al meer dan 100 jaar in het vizier. Koersvast met overtuiging en de Bijbel als kompas. Kijk niet alleen om je heen, maar ook omhoog. Leven uit christelijk geloof geeft houvast en uitzicht. Welke koers kies jij?