8 november 2011

Algemene Beschouwingen over de begroting 2012

Onderstaand volgt de bijdrage van de SGP aan het debat. U kunt deze bijdrage ook integraal downloaden.

De SGP ziet zichzelf als een bestuurderspartij.  We voelen ons als fractie in deze raad medeverantwoordelijk voor het adequaat besturen van de gemeente en willen hier op een constructieve wijze aan bijdragen.

We laten ons als SGP in ons politieke handelen leiden door Gods wet en Woord. We geloven en belijden dat het heilzaam is voor ons land om het leven in overeenstemming met Gods Woord en wet in te richten. Dan is er ook Zegen te verwachten.

Het is voor de SGP fractie een bewuste keuze dat we de voorstellen van het college beoordelen op de inhoud. Waar het kan zullen we deze voorstellen steunen en waar nodig leggen we er kritisch onze vinger bij. Ons doel is dat we als raad en college deze gemeente zo goed mogelijk besturen. Dat is immers onze gezamenlijke dure plicht waarmee we inhoud geven aan het mandaat dat we van de inwoners van de gemeente Kampen hebben ontvangen.

Als SGP fractie geven we onze mening over politieke onderwerpen heel bewust in het openbaar in de daarvoor bedoelde vergaderingen van commissies en de raad.
Dat we als SGP fractie bijvoorbeeld geen voorstander zijn van de geplande woningbouw in gebied De Reeve aan de bypass blijkt met regelmaat uit onze inbreng in de openbare vergaderingen. U zult de SGP fractie niet met een spandoek tegenkomen op de Oudestraat of waar dan ook in Kampen. Dat is een bewuste keuze!

Wanneer we ons na deze korte inleiding richten op de begroting 2012 dan is er enerzijds waardering en anderzijds oprecht reden tot zorg.

We spreken allereerst onze waardering uit richting het college en de medewerkers in dit stadhuis voor het aanbieden van een evenwichtige, sluitende begroting. Dat is geen gemakkelijke opgave in een tijd waarin sprake is van een mondiale crisis, met grote gevolgen voor landen, provincies en gemeenten. De gevolgen hiervan worden ook binnen onze gemeente breed gevoeld.
Hierbij denken we aan bedrijven, instellingen en gezinnen binnen onze gemeente, die gebukt gaan onder de negatieve gevolgen van deze recessie. Laten we hen zeker niet vergeten.

Naast waardering enerzijds is er anderzijds echter ook reden tot zorg. Wat de SGP fractie betreft begeven we ons met de begroting 2012 op dun ijs. Wie ooit door het ijs is gezakt zal direct beamen dat dun ijs bepaald risicovol is.

Om deze risico’s te duiden en te onderbouwen willen we een aantal onderdelen uit deze begroting specifiek naar voren brengen.
Allereerst valt op dat een deel van de structurele uitgaven 2012 worden betaald met eenmalig geld.
Als SGP fractie zijn we van mening dat het daarom niet verantwoord is om deze structurele kosten nog verder te verhogen.

 

Het is heel begrijpelijk dat meerdere fracties evenals de SGP heel kritisch staan tegenover de plannen met de van Heutszkazerne. Wanneer dit plan met een cultuurcluster in deze voormalige kazerne wordt doorgezet stijgen de structurele kosten van onze gemeente met meer dan € 250.000,-- per jaar. Als SGP fractie vinden we dit onverantwoord. Temeer omdat we het geen goede keuze vinden om ook de bibliotheek, die onlangs is vernieuwd te verplaatsen naar een moeilijk bereikbare plaats in de binnenstad. We vinden het als SGP beter dat de bibliotheek blijft waar deze nu zit. We merken aan de reacties van veel inwoners en bibliotheekbezoekers dat ze het hiermee eens zijn. De huidige plek van de bibliotheek ligt nu, ook gelet op de uitbreidingsplannen heel centraal en dat moet wat ons betreft zo blijven.
Om bovenstaande te effectueren komt de SGP fractie met een amendement waarin we voorstellen de structurele begrotingspost “cultuurcluster in de van Heutszkazerne” voor het begrotingsjaar 2012 ter grootte van € 130.000,-- en voor de jaren 2013 t/m 2015 ter grootte van € 260.000,- uit de programmabegroting 2012 te verwijderen. We verwachten dat dit amendement positief wordt ontvangen.

Een ander punt van zorg is het financiële risico met betrekking tot de aankoop en de verkoop van gronden. Uit een rapport van onderzoeksbureau Deloitte blijkt dat veel gemeenten verlies lijden op het grondbedrijf. Er is door gemeenten vaak teveel grond aangekocht voor een te hoge prijs. Door de vastgoedcrisis blijkt deze grond moeilijk of zelfs niet verkoopbaar. We leggen als SGP fractie nadrukkelijk en zeer kritisch onze vinger bij de te positieve verwachtingen van het college over de voortgang van en de inkomsten uit woningbouwlocaties.
De SGP fractie heeft er behoefte aan dat het college rondom dit onderwerp tijdig met voorstellen en scenario’s naar de raad komt zodat we ons als raad goed te kunnen voorbereiden op het debat en er weloverwogen besluiten kunnen worden genomen. We hebben als SGP meerdere keren opgeroepen niet nog meer grond aan te kopen boven de agrarische waarde. We doen dat vanavond bij deze opnieuw!

Een ander punt van aandacht in deze begroting is de ontwikkeling rondom ’t Ukien. De denkrichting om dit op termijn met behulp van gemeenschapsgeld om te vormen naar een jeugd-, poppodium is voor de SGP fractie geen optie. We vinden dit geen taak van de gemeente en betwijfelen of hiermee het welzijn van jongeren is gediend. De SGP fractie dient een motie in waarin ze de raad voorstelt uit te spreken om vooruitlopend op de inhoudelijke discussie geen € 100.000,-- te reserveren voor subsidie aan ’t Ukien voor de jaren 2013 en 2014, maar dit te betrekken bij de besluitvorming rondom de perspectiefnota.

De SGP fractie vindt het belangrijk dat we als gemeente oog en hart hebben voor de zwakkeren in onze samenleving. Onze zorgen met betrekking tot de afname van de bijdrage aan Impact zijn door de beantwoording van de wethouder voor een belangrijk deel weggenomen. We blijven dit als fractie nauwlettend volgen.

Er is nog steeds onzekerheid over de gevolgen van de Wet Werken Naar Vermogen. Een wet die door gemeenten moet worden uitgevoerd en wil stimuleren dat zoveel mogelijk mensen door werk in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Het is belangrijk dat we als gemeente zowel organisatorisch alsook financieel goed voorbereid zijn om deze wet te kunnen uitvoeren.

We vinden het als SGP belangrijk dat we waar het kan ruimhartig zijn voor mensen die onze steun hard nodig hebben. Het is daarbij belangrijk dat het geld bij de juiste mensen terecht komt. Fraude met uitkeringen is voor ons absoluut onacceptabel. We steunen de stevige aanpak door het college op dit punt zeer zeker.

kort samengevat is er enerzijds waardering en anderzijds reden tot zorg.  We hebben dit zojuist genoemd. Onze indruk is dat het college steeds beter beseft dat we als gemeente de risico’s goed moeten onderzoeken en eerlijk onder ogen moeten zien. Dat is een positieve ontwikkeling. We stellen als SGP voor om te sparen voor toekomstige tegenvallers. De mate waarin is op dit moment lastig te bepalen omdat we nog steeds wachten op scenario’s en uitkomsten van berekeningen tav de risico’s van de grondbank.
Vooruitlopend hierop stellen we samen met andere fracties in een motie voor om het gewenste peil van de vrije reserve in het weerstandsvermogen hoge prioriteit te geven wanneer er geld beschikbaar komt.
Anders gezegd: dat we financiële meevallers niet direct weer uitgeven, zoals dat helaas dit jaar wel is gebeurd bij de jaarrekening maar dat we het geld op de spaarrekening zetten zodat we als gemeente financiële kunnen opvangen.

 

We wensen elkaar, raad en college sterkte en veel wijsheid bij deze uitdagende opgave!

 

Dank u wel.