12 november 2013

Algemene beschouwingen SGP 2014

BEGROTING 2014 SLUITEND MAAR KWETSBAAR !

Tijdens de begrotingsraad van 12 november jl. zijn onderstaande beschouwingen uitgesproken door fractievoorzitter Eibert Spaan.
 
Voorzitter,
We willen als SGP in ons raadswerk op een constructieve wijze bijdragen aan het
bestuur van de gemeente.
Hierbij hanteren we als SGP fractie een aantal uitgangspunten:
- We voeren een zorgvuldig en solide financieel beleid;
- De gemeente is betrouwbaar en dienstbaar aan de burgers;
- We stimuleren inwoners om zoveel als mogelijk in eigen onderhoud te voorzien;
- We vormen een goed sociaal vangnet voor onze inwoners die daadwerkelijk onze steun nodig hebben;
- Een kleine overheid met ruimte voor ambities van burgers en voor ondernemerschap van bedrijven;
- We besturen met beide benen op de grond. Nuchter en realistisch.
- In de keuzes en de besluitvorming laten we ons leiden door een Christelijke levensvisie waarin Gods Woord leidend en maatgevend is.
 
Voorzitter,
Voor ons ligt de door het college aangeboden begroting 2014. We willen ook hier onze waardering uitspreken richting het college en de ambtenaren voor het aanbieden van
een sluitende begroting. Het is opvallend dat het college geen aanvullende bezuinigingen voorstelt ondanks de blijvende grote risico’s o.a. in het grondbedrijf en de toekomstige taken op het gebied van zorg. De begrotingen hebben in de afgelopen jaren nadrukkelijk wel in het teken gestaan van aanhoudende bezuinigingen. Die bezuinigingen waren ingegeven door het feit dat de rijksoverheid minder geld verstrekt aan de gemeente en de nadelige gevolgen van tegenvallende verkoop van bouwgrond.
 
Naast de blijvende grote risico’s in de woningbouw staan we voor een grote opgave op het gebied van zorg. Wat exact de gevolgen zijn van de nieuwe Rijksbezuinigingen voor de gemeente Kampen is nog moeilijk in te schatten. Onze zorg is dat de bezuiniging het sociale domein behoorlijk raakt. Als SGP willen we blijvend aandacht besteden aan de zwakkeren in onze samenleving. Hiervoor moet in onze gemeente voldoende geld beschikbaar zijn en blijven. Dat is voor ons als SGP een bewuste, principiële keuze. Als SGP fractie zijn we daarom bijvoorbeeld bewust zeer terughoudend geweest met grote uitgaven o.a. op het gebied van sport, de Van Heutzkazerne en de besteding van het overschot op de jaarrekeningen.
 
Als SGP hechten we grote waarde aan de heiliging van de zondag. We betreuren het besluit van de organisatie om ook de zondag te betrekken bij kerst in oud Kampen. We vragen het college om nadrukkelijk zorg te dragen voor een ongestoorde kerkgang.
 
We willen vervolgens kort stilstaan bij een tweetal grote thema’s.

WONINGBOUW

Wat betreft de woningbouw en de grondvoorraad willen we als SGP terug naar een beheersbare situatie op basis van realistische cijfers. We zijn positief over de bijstelling van de woningbouwprognoses naar het niveau van 120 woningen per jaar. Dit sluit beter aan bij het daadwerkelijke aantal verkochte woningen in de afgelopen jaren. Deze nieuwe werkelijkheid plaatst ons als gemeente echter voor een nieuwe uitdaging. Vragen aan het college:
  1. Hoe verhoudt zich de aangepaste prognose tot de enorme voorraad aan hectares bouwgrond?
  2. Welke rol pakt het college om te voorkomen dat de ontwikkeling van individuele woningbouwlocaties (bijvoorbeeld het Meer, het Onderdijks en de Stationslocatie) onacceptabel lang duurt?
  3. Hoe voorkomen we dat de bewoners van een nieuwe wijk tot in lengte van jaren onderdeel blijven van een wijk in aanbouw met alle ongemakken van dien?

DECENTRALISATIE VAN TAKEN VAN RIJK EN PROVINCIE NAAR DE GEMEENTE

Als gemeente bereiden we ons voor op een toename van de zorgtaken. Dit betreft de decentralisatie van de jeugdzorg, de transitie van de AWBZ naar de Wmo en de wet
werken naar vermogen. Als SGP zijn we van mening dat de gemeenten beter dan de rijksoverheid is staat zijn om maatwerk te leveren in de zorgtaken. In deze verandering vinden we als SGP een aantal zaken erg belangrijk:
- De keukentafelgesprekken worden uitgevoerd door professionals en zijn oplossingsgericht;
- Waar mogelijk wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en die van de huisgenoten;
- Er is voldoende budget beschikbaar voor hen die onze zorg echt nodig hebben;
- We willen volledige transparantie wat betreft budgetten en indicatie vanuit de huidige aanbieders van zorg;
- We houden in ons aanbod rekening met keuzevrijheid voor burgers t.a.v. identiteitsgebonden instellingen;
- Indien nodig wordt samengewerkt met omliggende gemeenten;
- De raad wordt optimaal inhoudelijk geïnformeerd over de voortgang en de uitvoering.
 
Vragen aan het college:
  1. In hoeverre ontvangt het college volledige openheid vanuit de huidige zorgaanbieders/verzekeraars met betrekking tot de indicatie en de budgetten?
  2. Kan het college toezeggen dat de keuzevrijheid gehandhaafd blijft?

TENSLOTTE:

Voorzitter,
Met deze begrotingsbehandeling 2014 ronden we bijna een raadsperiode af en staan we aan de vooravond van de komende verkiezingen in maart volgend jaar. Terugkijkend zijn we dankbaar dat we tot hiertoe voor en met elkaar gespaard zijn gebleven.
Er was echter binnen onze raad ook reden tot zorg. We denken hierbij aan hen die om gezondheidsredenen niet langer actief konden blijven in de politiek. Hoewel we als fracties binnen deze raad inhoudelijk kunnen verschillen van mening voelen we samen de verantwoordelijk om bij te dragen aan een goed bestuur van onze gemeente. We wensen elkaar, het college en de ambtenaren kracht, gezondheid, wijsheid en Gods Zegen in het uitoefenen van deze verantwoordelijke taak.
Dank u wel!
 
Eibert Spaan