1 april 2016

Ambtsgebed

Tijdens de raadsvergadering van 31 maart jl. is besloten om het ambtsgebed buiten de orde van de vergadering te plaatsen. In het gevolgde traject daaraan voorafgaand is, binnen het verband van het fractievoorzittersoverleg, op respectvolle wijze gesproken over dit tere onderwerp. Daarbij is ook gesproken over het geheel afschaffen, aanpassing van de bede en het toevoegen van een dankgebed. We informeren u graag hoe we hier als SGP-fractie in staan en mocht u behoefte hebben aan een meer persoonlijke toelichting, neem dan gerust even contact met ons op.
 
Het ambtsgebed is een vaste formule, die door de voorzitter van de raad wordt uitgesproken. In het ambtsgebed wordt de hulp ingeroepen van God en wordt de bede uitgesproken dat de genomen besluiten tot eer van God en tot welzijn van de samenleving mogen zijn (zie onderstaande voor de inhoud van de bede). Op deze wijze belijdt de gemeenteraad als plaatselijke overheid zijn afhankelijkheid van de Heere, die in het gebed publiekelijk als Almachtige God wordt erkend, door Wie de overheden regeren. Vanuit bijbels oogpunt is dit een passende uiting van christelijk belijden in het openbare leven. Een mens kan het raadswerk immers niet uit eigen kracht maar is afhankelijk van onze God en Koning. Wij vinden het als SGP-fractie heel waardevol om die afhankelijkheid publiekelijk te erkennen.
In verschillende stemverklaringen rond dit onderwerp kwam tijdens de raadsvergadering naar voren dat bidden een privézaak is, waarvoor geen plaats zou zijn in de raadszaal. Wanneer onze burgemeester het ambtsgebed uitspreekt doet hij dat echter niet als privé-persoon. Ook is het ambtsgebed niet een gebed van de aanwezige raadsleden (al kan men het gebed natuurlijk meebidden). Het ambtsgebed wordt uitgesproken namens het bestuurscollege dat aan het hoofd staat van onze lokale samenleving. Het ambtsgebed is een publiek gebed, dat niet aan kracht verliest als er individuele raadsleden zijn die het christelijk geloof niet aanhangen, en niet meebidden. Het behoudt zijn waarde.
Als SGP-fractie wensen we de beginselen van Gods Woord op staatkundig terrein tot meerdere erkenning te brengen. Het verplaatsen van het ambtsgebed naar een moment voor de vergadering (naar het voorbeeld van de gemeente Staphorst waar dit overigens al jaren de praktijk is) is niet in lijn met dat principe. Ook gaat het buiten de orde plaatsen verder dan formeel, op basis van een brief van de Minister uit 2006, noodzakelijk is. Om die reden hebben we tegen het voorstel gestemd en daarbij een stemverklaring uitgesproken in lijn met dit artikel.
Tegelijkertijd tellen we ook onze zegeningen. Het ambtsgebed is niet uit het reglement van orde gehaald en zal voorafgaand aan de raadsvergaderingen uitgesproken blijven worden. We spreken daarbij de wens en verwachting uit dat dat respectvol en ordelijk mag blijven verlopen. Ook kennen we nog steeds een inhoudelijk waardevol ambtsgebed, waarvan we hopen dat velen met ons dat oprecht zullen blijven meebidden:
Almachtige God, door U regeren de overheden. Wij bidden U, dat Gij ons, die Gij geroepen hebt tot het bestuur en de verzorging van deze gemeente Uw zegen wil schenken. Geef ons wijsheid en voorzichtigheid, opdat onze besluiten mogen strekken tot Uw eer en tot welzijn onzer gemeente. Hoor ons om Jezus' wil. Amen."