1 juli 2015

Besluitvorming verplaatsing van de gemeentewerf

De huidige gemeentewerf is gedateerd en vraagt veel onderhoud. Ook een stuk verduurzaming kan heel moeilijk toegepast worden. Kortom: er was aanleiding om naar een nieuw onderkomen te zoeken. Deze kwestie speelt al een lange tijd en stond in het verleden al meerdere keren op de agenda voor een definitieve oplossing. Oplossingsrichtingen daarbij waren nieuwbouw op de huidige locatie of omzien naar een andere locatie. Dit waren allebei dure oplossingen, nieuwbouw zou bijvoorbeeld een kostenpost van ongeveer € 4.000.000,- betekenen. In het kader van bezuinigingen is destijds besloten om deze investering op de te schuiven naar 2020.

In 2014 waren er echter ontwikkelingen die interessant en financieel aantrekkelijk waren.

Er deed zich in IJsselmuiden de mogelijkheid voor om een pand en bedrijfshal over te nemen en de huidige gemeentewerf te verkopen. Een aantrekkelijke optie, maar er waren wel wat kanttekeningen te plaatsen bij dit voorstel. Kern van het voorstel is het realiseren van de verplaatsing van de gemeentewerf naar een locatie conform het Programma van Eisen tegen de meest economische inkoop. Dit betreft een overeenkomst met een bedrijf dat in staat is om vastgoed te verhandelen en een turn-key verbouwing op te leveren. Dit alles met een voordeel van € 2.000.000,- ten opzichte van eventuele alternatieven of de vooruitgeschoven nieuwbouw (tot 2020).

Als SGP-fractie hebben we ons bij dit voorstel gericht op de volgende onderdelen:

  1. Het afwijken van de aanbestedingsregels
  2. De risico' s die de transacties met zich mee zouden brengen
  3. De haast waarmee dit proces werd  gevoerd. (de raad werd pas begin juni geïnformeerd en een juiste en afgewogen beslissing zou daardoor in de knel komen).
  4. De eventuele overlast voor de omwonenden en andere belanghebbenden.

Tijdens de commissie vergadering hebben wij voor deze zaken aandacht gevraagd en ook in de aanloop naar deze commissievergadering hebben we diverse zaken aan de orde gesteld. Op al deze zaken is wethouder uitvoerig ingegaan en er is duidelijkheid gegeven. Onderdeel van de overeenkomst is behoud van werkgelegenheid voor de gemeente Kampen bij Schotte en mogelijk zelfs een kleine uitbreiding van werkgelegenheid. Daar zijn we blij mee. Ons inziens is er sprake van een overeenkomst met veel goede kanten. Zodoende hebben wij, lettend op de grote besparing die deze investering met zich meebracht, voor het voorstel gestemd. 

We kregen de belangrijke toezegging van het college dat de raad op dit dossier bij elke vervolgstap zal worden geïnformeerd over de voortgang en eventuele vervolgbeslissingen. Zo zal dit onderwerp in de uitwerking van de beslissing nog met enige regelmaat terugkomen op de politieke agenda.

In de bijlage vindt u de bijdrage van de SGP in de commissievergadering van 24 juni 2015