9 november 2017

Bijdrage algemene beschouwingen: Duurzaam leven

Voorzitter,

Er was eens een man die op zoek was naar het meest duurzame leven wat er bestaat. Zijn zoektocht bracht hem bij de Heere Jezus. Hij vroeg: Meester, wat moet ik doen om het eeuwige leven te krijgen? Het antwoord was kort en krachtig: Geen overspel doen, niet doden, niet stelen, niet liegen, je vader en moeder eren. Kortom: leven naar Gods geboden. Voorzitter, wij geloven dat een leven naar Gods geboden een duurzaam leven is. Het leidt zelfs tot het eeuwige leven, dat is het meest duurzame leven wat er is!

 

Iemand die duurzaam leeft, heeft aandacht voor het heden, maar ook voor de toekomst. We mogen de aarde bouwen en bewaren. Bouwen wil zeggen dat wij de schepping nuttig mogen gebruiken. Bewaren houdt in dat we geen roofbouw plegen, maar perspectief bieden aan toekomstige generaties. In dat opzicht is het thema duurzaamheid geen doel op zich, maar een middel om een hoger doel te bereiken.

 

Dat geldt bijvoorbeeld op de manier waarop we met financiën omgaan. Duurzaamheid en financiën hebben immers alles met elkaar te maken. “De begroting is nu een goede basis voor de volgende raadsperiode”, lazen we in het persbericht van het college. De vlag heeft er de afgelopen jaren ook wel anders bij gehangen, dachten wij toen. Het doet ons goed dat we aan het einde van deze raadsperiode kunnen constateren dat we een solide begroting hebben.

 

Maar duurzaamheid zegt ook iets over de manier waarop we met de aarde om willen gaan. Daarbij gaat bouwen ons makkelijker af dan bewaren. Vanuit Bijbels oogpunt is bewaren een persoonlijke opdracht voor ieder mens.  Goed rentmeesterschap begint bij onze inwoners en het bedrijfsleven. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om duidelijke kaders te stellen, goede initiatieven te stimuleren en te faciliteren en uitwassen waar mogelijk te bestrijden. De overheid heeft daarin een voorbeeldfunctie en daar dienen we ons ook bewust van te zijn. De opdracht van bouwen en bewaren heeft een bepaalde spanning in zich. Bewaren hoeft dan ook niet altijd hetzelfde te zijn als instandhouden. Om de aarde te bewaren moeten we erover nadenken hoe we met energie omgaan. Het lijkt mooi om in te zetten op het opwekken van duurzame energie, maar het besparen van energie is beter. Daar moeten we voluit op inzetten. Laten we ook kijken of de we de investeringsdrempel die veel bedrijven en gezinnen hierin ervaren kunnen wegnemen. Een revolverend fonds is een duurzame manier om hierin te voorzien.

 

“Het is hard werken, maar ik zou niet anders willen.” Deze uitspraak van een veehouder typeert de inzet van veel boeren en tuinders. De SGP waardeert deze inzet. Het gaat ten slotte om onze voedselvoorziening. Die blijft belangrijk. Het Kampereiland heeft daarin onze speciale zorg. Verantwoord omgaan met het pachtdossier is van belang voor de vitaliteit op het Kampereiland. Zodanig dat ook de jonge pachters hun onderneming kunnen doorgeven aan hun kinderen en zo de bijdrage aan onze voedselvoorziening in stand kan blijven. Maar ook zodanig dat er in het kader van de gemeentefinanciën een duurzame relatie met het Kampereiland blijft.

 

In de tijd van de Bijbel kende men het begrip duurzaamheid niet. Toch kreeg het land eenmaal in de zeven jaar rust. Een mooie vorm van duurzaamheid. De aarde moest niet uitgeput raken. Ook de mens kreeg eenmaal in de zeven dagen rust. Een mooie vorm van duurzaamheid. De mens moet niet uitgeput raken. We hebben de zondag als collectieve dag van rust. Laten we die rustdag behouden en doorgeven aan volgende generaties!

 

Duurzaam leven zegt ook iets over de manier waarop we met elkaar samenleven. We hebben het al genoemd: Geen overspel, niet doden, niet stelen, niet liegen en eerbied voor gezagsdragers. Het lijken allemaal gewone dingen. Toch gaan er vaak dingen mis op dit gebied. De krant staat er regelmatig vol van. Laten we ook niet duurzaam gedrag aanpakken. Ook de kleine zaken. Om grotere te voorkomen. Als we criminaliteit kunnen voorkomen moeten we dat doen. Cameratoezicht en passende verlichting kunnen helpen op plaatsen waar de sociale veiligheid laag is. De SGP is ook van mening dat we moeten stoppen met het gedogen van een coffeeshop. Iets wat verboden is moeten we niet oogluikend toestaan. Drugs horen ook niet bij duurzaam leven. Drugs zijn de oorzaak van veel narigheid. Gebruik leidt regelmatig tot criminaliteit en ontwrichting van relaties. Alcoholverslaving overigens ook. Laten we alles in het werk stellen om deze verslavingen te voorkomen.

 

Welke samenleving treffen onze kinderen aan? Is het normaal dat ambulancebroeders steeds vaker moeten constateren dat er niemand is aan wie de noodzakelijke informatie overgedragen kan worden? De SGP vindt dat niet normaal. Wij vinden dat duurzaam leven ook betekent dat we investeren in mensen die eenzaam zijn, mantelzorg verlenen of vrijwilligerswerk doen.

 

Het is opvallend dat bij de helft van de inwoners die met een hulpvraag aanklopt bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, sprake is van een echtscheiding. Natuurlijk moeten die mensen geholpen worden. Maar laten we ook proberen het aantal echtscheidingen zo laag mogelijk te krijgen. De gevolgen voor kinderen zijn dikwijls desastreus en dat gaat ons aan het hart. We zijn blij met de aankondiging van het college dat de cijfers aanleiding zijn voor verder onderzoek.

 

Laten we gezinnen steunen. Zij zijn de nieuwe generatie. Laten we extra oog hebben voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Armoede kan de oorzaak zijn van veel ellende. De SGP ziet belangstellend uit naar de nota over armoedebeleid die dit najaar verschijnt.

 

Ik ga afronden. Ik wil nog even terugkomen op die man die op zoek was naar het meest duurzame leven dat er bestaat, namelijk het eeuwige leven. Het antwoord was dat hij dan moest leven naar Gods geboden. Hij kon eerlijk zeggen dat hij dat van zijn jeugd af aan had gedaan. En toch liet de Heere Jezus hem zo niet gaan. Er was namelijk nog één probleem: Hij zat zo vast aan wat hij had. Zijn liefde voor geld en goed was groter dan zijn liefde tot God en de naaste. En daarom wil ik eindigen met het dubbele liefdesgebod: God liefhebben boven alles en de naaste als onszelf. Dat is echt duurzaam leven! Aan zo’n duurzame samenleving wil de SGP biddend om Gods zegen bijdragen. En we nodigen iedereen uit om daaraan mee te doen!

 

Dank u wel.