16 november 2009

Bijdrage SGP-fractie aan begrotingsvergadering

Voorzitter,

 

Deze laatste begrotingsvergadering van deze raad is een uitgelezen moment om, naast de gebruikelijke vooruitblik, even terug te kijken wat er zoal het achterliggende jaar gebeurd is in politiek Kampen. Dit jaar is voor de raad en zeker voor de SGP fractie niet onopgemerkt voorbijggegaan. Een jaar waarin de coalitie uit elkaar viel door het opstappen van de PvdA, gevolgd door de ChristenUnie. Dit omdat de SGP fractie niet wilde toegeven aan de druk vanuit de PVDA om tegen onze al decennia lange voor iedereen bekende principiële standpunt tav de zondagheiliging mee te stemmen met de evenementen nota. Een nota die het mogelijk maakt om 4 keer per jaar een grootschalig evenement te organiseren met activiteiten op zondag. Helaas stond de SGP fractie binnen de raad van Kampen alleen in haar verzet tegen deze verruiming. We betreuren het als SGP fractie ten zeerste dat de burgemeester op basis van deze evenementennota niet anders kon dan over te gaan tot het verlenen van een vergunning, die ook activiteiten op zondag wettelijk mogelijk maakt. Het gemak waarmee het raadsprogramma op dit punt werd genegeerd roept veel vragen op. Zeker wanneer we bedenken dat coalitiefracties op straffe van sanctie meerdere keren werden gedwongen om juist vast te houden aan het raadsprogramma. De passage uit het raadsprogramma die handelt over  “een terughoudend beleid tav activiteiten op zondag” werd door meerdere fracties voor de gelegenheid totaal genegeerd.  Er wordt met het mogelijk maken van dergelijke evenenementen op zondag wat de SGP fractie betreft voorbij gegaan aan de maatstaf van Gods Woord en aan de innerlijke overtuiging van een groot aantal inwoners dat de zondag een aan God geheiligde dag is. Des te ingrijpender is het wanneer we bedenken dat Sail 2010 plaatsvindt in het weekend van Goede vrijdag en PaasZondag..  Een tweetal heilsfeiten, waarin het gaat om het lijden & sterven en de opstanding van de Heere Jezus en daardoor behoren tot de kern van het Christelijk geloof.

 

Hierdoor fungeert een grootschalig evenement als Sail niet als iets wat mensen binnen dezelfde gemeente aan elkaar verbindt maar creeert het verdeeldheid met als gevolg dat het een deel van de eigen inwoners onmogelijk wordt gemaakt deze dagen te bezoeken.
 

Op 28 mei jl. heeft de raad de structuurvisie Kampen 2030 vastgesteld; hierin staan veel behartenswaardige zaken; een hot-item is de Bypass en de daarmee samenhangende  woningbouw. Nu de Bypass in een kabinetsbesluit vastligt is voor Kampen de invulling van de daarbij behorende omgeving van belang. Informatie die op 7 oktober verstrekt is laat helaas zien dat de Kamper raad eigenlijk geen alternatieven heeft dan de die avond gepresenteerde variant. De SGP fractie staat hier zeer sceptisch tegenover o.a. wegens de onduidelijkheid  betreffende de risico’s die de gemeente Kampen loopt.

Een ander hot-item dit jaar was het dossier glastuinbouw Koekoekspolder. Ondanks grote problemen is er qua infrastructuur toch zichtbaar veel gebeurd in de Koekoek. Evenzo zien we op de industrieterreinen RW-50 en Zuiderzeehaven veel activiteiten ondanks de economische en financiële crisis.
 

Deze crisis gaat ook de gemeente Kampen niet voorbij; een lagere uitkering uit het Gemeentefonds noopt tot bezuinigingen voor 2010 en volgende jaren. De voorliggende begroting met begeleidende brief is duidelijk. Het college heeft gehandeld in de geest van de discussie die gevoerd is bij de perspectiefnota en heeft geprobeerd de pijn evenwichtig te verdelen.  Toch heeft de SGP fractie enkele opmerkingen:

Het college stelt voor om de nieuwbouw van het zwembad te Kampen enkele jaren uit te stellen. In een notitie die vorige week in de commissie inwoners is besproken blijkt dat renovatie of uitstel van nieuwbouw duurder is dan nu direkt de nieuwbouw aan te pakken.

De SGP fractie is voorstander van zo snel mogelijk uitvoeren van het eerder dit jaar door de raad aangenomen plan tot nieuwbouw en behoud van zwembad de “Sonnenbergh”. Om het betaalbaar te houden zou gekeken kunnen worden naar het program van eisen voor het nieuw te bouwen bad; misschien is hier nog wat winst te behalen door versoberingen door te voeren. Bovendien kunnen er middelen gegenereerd worden uit de sport zelf. In 2009 blijkt geëxtrapoleerd €80 per inwoner door de gemeente aan sport besteed te worden. Indien door tariefsverhoging in het kader van profijtbeginsel dit bedrag met €5 per inwoner wordt verlaagd, dan levert dat structureel €250.000 op. Mocht de sport niet voldoende opleveren, dan kan, het profijtbeginsel in acht nemend, ook nog wat door de Stadsgehoorzaal bijgedragen worden: toegangskaarten in prijs met € 5 verhogen levert meer dan €260.000 structureel op. De SGP fractie is onder de indruk van de creativiteit van het bestuur van Sportfondsen Kampen om het schoolzwemmen te behouden. De resterende kosten voor het vervoer van de leerlingen naar de zwembaden behoort naar onze mening niet ten laste van het schoolzwemmen gebracht te worden. Als het college eenzelfde creativiteit als het sportfondsen Kampen bestuur aan de dag legt dan moet er zeker uit te komen zijn; de SGP stelt voor de middelen binnen programma 6 (sport en cultuur) te vinden. De SGP overweegt een amendement hierover in te dienen.
Door de recessie komt het inkomen of de werkgelegenheid van bepaalde beroepsgroepen onder druk te staan. Wat betreft de pachters van landbouwgronden zoals op het Kampereiland biedt waarschijnlijk het door het college op pagina 14 van de begeleidende brief geschrevene, nl. dat met ingang van 2010 er een koppeling plaats vindt tussen de pachtnorm en de algemene inkomensontwikkeling van de pachters, enig soelaas. De regelingen op basis van het participatiebudget, de wwb en de WMO bieden de burgers voldoende zekerheid op zorg en deelname aan het maatschappelijk gebeuren. Hieraan moet de komende tijd niet getornd worden.

De SGP fractie betreurt het dat op onderhoud bezuinigd wordt; helaas zien wij met het college nu geen oplossing, maar dringen er wel op aan om zodra de financiële mogelijkheid zich voordoet, op het gebied van onderhoud een inhaalslag te maken.

Voorzitter, het college stelt voor om de tarieven begraafplaatsen te verhogen zodat een dekkingspercentage van 98% ontstaat. De SGP fractie zou graag zien dat deze boventrendmatige verhoging te niet gedaan wordt.
 


Voorzitter,

De programmabegroting is een lijvig boekwerk dat overigens wel overzichtelijk is ingedeeld. We beseffen dat het niet makkelijk is om doelen en effecten meetbaar te maken. Er is gezocht naar effect-indicatoren en prestatie-indicatoren om te bepalen of activiteiten tot de gewenste doelen leiden. Het zal een zoektocht blijven om goed objectief meetbare indicatoren te vinden die iets betrouwbaars zeggen over de effectiviteit van de raads- en collegebesluiten. Het zijn instrumenten die de raad en het college kan gebruiken om te bepalen of activiteiten doorgezet of afgebouwd moeten worden, anders gezegd of activiteiten voortvloeiende uit het bestaande beleid nog wel effectief zijn. Het is nu voor de raad lastig om te bepalen of er elementen uit het bestaande beleid verwijderd  moeten of kunnen worden om zo middelen voor nieuw beleid en nieuwe activiteiten te generen. Met de ons nu aangereikte informatie, de programmabegroting en de produktenbegroting is dat voor ons niet te doen.

Voorzitter,

 

Een roerig jaar ligt bijna achter ons, een jaar met vele onzekerheden ligt voor ons: ik noem de gevolgen van de economische recessie, maar ook politiek gezien de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, een nieuwe uitgebreide raad en zeer waarschijnlijk een nieuw college. Maar ondanks dit alles belijdt de SGP fractie dat er een onveranderlijke almachtige  God is, die het allemaal bestuurt en ons mensen als middelen in zijn hand gebruikt. Als we nu eens afzien van ons zelf, afzien van ons vermeende kunnen, maar ons in ons handelen afhankelijk weten van -, en zien op de Schepper van hemel en aarde, dan zal er zegen op ons werk rusten. Wij wensen u, college en mederaadsleden toe wat er in psalm 90 geschreven staat: “Laat Uw werk aan Uw knechten gezien worden en Uw heerlijkheid over hun kinderen. En de liefelijkheid des Heeren, onzes Gods, zij over ons; en bevestig Gij het werk onzer handen over ons, ja, het werk onzer handen, bevestig dat”