15 oktober 2012

Donkere wolken boven de woningmarkt

Ongetwijfeld hebt u vorige week de krantenkoppen ook wel gelezen: “Woningmarkt naar dieptepunt in 3e kwartaal 2012”. Het aantal verkochte woningen is met 17 % teruggelopen en de prijs met 2,2 % gedaald.

Wat betekent een en ander voor een gemeente om, met deze wetenschap achter de hand, het beleid ten aanzien van de woningbouw vast te stellen? Hoe moet je de toekomst inschatten? Een woningbouwprogramma is in de eerste plaats afgestemd op prognoses. Maar, hoe zijn de demografische ontwikkelingen? De laatste jaren zijn deze nog al eens onderwerp van discussie geweest in de raad. De cijfers die door verschillende bureaus worden aangeleverd, spreken elkaar nog al eens tegen. Daarom heeft de raad begin dit jaar besloten tot een breed onderzoek naar de woningbouwbehoefte naar de toekomst in onze gemeente. Daarin zijn ook betrokken de 1100 geplande woningen  in het plan “Reeve”, die gebouwd zullen worden voor de regio. Maar…….,

Wat is de echte behoefte aan koop- en huurwoningen?
Wat doen de banken en de hypotheekverstrekkers?
Wat doen de woningcorporaties, de makelaars en de ontwikkelaars?

Deze week op D.V. 18 oktober zal er een bijeenkomst van alle betrokken geledingen plaats vinden. We hopen van harte dat er antwoorden komen op de vele vragen. Antwoorden die ons als gemeenteraad in staat stellen een gericht beleid te voeren ten aanzien van de woningbouw nu en naar de verdere toekomst.

Een ander onderwerp dat volop in de belangstelling staat is de bouw van een nieuw zwembad. Het plan dat er nu ligt vraagt een investering van € 14,4 miljoen. De jaarlijkse lasten zullen uitkomen op € 1,6 miljoen. Beslist geen geringe bedragen, zeker niet in een tijd van recessie! Daarnaast ligt er een plan, mede ondersteund door de K.N.Z.B., dat voor minder dan de helft is te realiseren. De raadscommissie inwoners heeft vorige week in meerderheid uitgesproken eerst een onderzoek naar dit plan te willen uitvoeren. De S.G.P. fractie steunt van harte het gevraagde onderzoek. Is een grondige renovatie van het huidige zwembad eventueel ook geen optie? Bij dit alles is het ook nog steeds niet duidelijk wat de positie wordt van het zwembad Sonnenberch in IJsselmuiden.

Eén ding is zeker, elke euro kan maar één keer uitgegeven worden! Daarom is het noodzakelijk om in een tijd van recessie, ook als gemeente, de vinger aan de pols te houden en eventueel een pas op de plaats te maken.

Koert Meuleman