1 februari 2010

Een SGP geluid over IJsseldelta-Zuid

Onder het genot van een geïmproviseerd zangkoor betraden de raadsleden op maandag 18 januari de raadszaal. Het zangkoor luidt de noodklok. Het is 5 voor 12! We worden opgeroepen om niet in te stemmen met het voorontwerp. Daarnaast was er deze avond veel publiek in het gemeentehuis.
Het voorontwerp IJsseldelta-Zuid wordt ter visie gelegd. Met een kleine meerderheid van 16 voor en 13 tegen heeft de gemeenteraad besloten om de bestemmingsplanprocedure op te starten. Daarmee is een belangrijke vervolgstap gezet in IJsseldelta-Zuid. Een plan dat de politieke agenda voor de komende tijd dominant zal gaan bepalen.
Burgers en belanghebbenden kunnen nu reageren op het voorontwerp. Op basis van de reacties zal de gemeenteraad het ontwerp bestemmingsplan in oktober 2010 behandelen, om te komen tot een ontwerp bestemmingsplan.

Draagvlak

De gemeenteraad van Kampen heeft op 18 januari een belangrijke vervolgstap gezet in IJsseldelta-Zuid. Een stap die genomen wordt met een kleine raadsmeerderheid. Op basis van het stemgedrag van de afgelopen jaren blijkt dat het draagvlak kleiner aan het worden is, en er sprake is van een slinkende meerderheid.

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen zal het onderwerp IJsseldelta-Zuid een belangrijk verkiezingsitem worden en zal blijken of er nog voldoende draagvlak blijft voor IJsseldelta-Zuid. Desondanks gaat de trein gewoon voort. Voor de raadsvergadering van 28 januari staat een omvangrijke grondaankoop geagendeerd.

Burger aan zet

De gemeenteraad heeft een belangrijke besluit genomen in IJsseldelta-Zuid, maar nu komt het moment van de burger. De burger kan zijn invloed uitoefenen bij:

• de gemeenteraadsverkiezingen op D.V. 3 maart;
• het indienen van een reactie op het voorontwerp bestemmingsplan.
 
Na verkiezingen zal de nieuwe gemeenteraad besluiten nemen op de reacties op het voorontwerp om te komen tot het ontwerp bestemmingsplan (oktober 2010).
Toelichting op de gesteunde moties/amendementen op 18 januari:

Moties van orde

Aan het begin van de avond is de motie van orde van GBK en GL behandeld om de besluitvorming uit te stellen i.v.m. onduidelijkheden rondom veiligheidsnormen, financiële zekerheden t.a.v. bekostiging "kunstwerken" (De sluizen van de bijpass). Deze moties zijn door de SGP ondersteund.

Amendement

GL. Het woningbouwprogramma om te zetten van dure woningen naar een normaal woningbouwprogramma, (sociale woningbouw, rijenwoningen, 2-1 kappers en vrijstaande woningen) Dit amendement is gesteund door de SGP, omdat de SGP het huidige programma te eenzijdig (alleen dure woningen voor de waterliefhebber) vindt.

Moties

Indiener GBK. Het GBK wil met de motie het college verzoeken het bestuursconvenant vooralsnog niet te ondertekenen. Omdat de SGP niet kan instemmen met het voorliggende plan hebben we ingestemd met deze motie.

Indieners CU-CDA-VVD. Voorkomen van dubbele natuurcompensatie. In IJsseldelta-Zuid wordt veel nieuwe natuur gerealiseerd. Desondanks is de gemeente Kampen op grond van wet- en regelgeving gehouden om buiten het plangebied natuurcompensatie te regelen. Een lobby om dubbele natuurcompensatie te voorkomen is een goede zaak. De SGP heeft ingestemd met deze motie.

Indieners PvdA-CU-CDA-VVD. Opstellen van een second opinion voor het voorontwerp, grondexploitatie en financiële risico"s. De second opinion kan ons helpen in de besluitvorming rondom het ontwerpbestemmingsplan (oktober 2010). De SGP heeft ingestemd met deze motie.