29 november 2010

Hoorzitting waterveiligheid Kampen

Op initiatief van GroenLinks en de SGP heeft de gemeenteraad van Kampen op 3 juni jl. een motie aangenomen om een hoorzitting waterveiligheid te organiseren. Deze hoorzitting is belegt op 30 september jl.. Voor deze hoorzitting waren vertegenwoordigers van het waterschap Groot Salland, Rijkswaterstaat, Centraal Planbureau, Technische Universiteit Delft en de Deltacommissaris uitgenodigd om antwoord te geven op onderstaande vragen:

1. Wat verstaat u onder het begrip waterveiligheid?
2. Hoe verhoudt zich de toekomstige waterveiligheid tot de huidige waterveiligheid in de gemeente Kampen, met name voor dijkring 11a?
3. Hoe betrouwbaar zijn de aannames en modellen die gehanteerd worden in de HKV-rapporten (2006 en 2009), Quick-scan RWS (2009), CPB Rapport beoordeling 16 projecten (2009) en CPB notitie (aanvulling, 2010)?
4. Welke samenhang is er tussen de verschillende rapporten?
5. Wat zijn de gevolgen/effecten voor de waterveiligheid in de gemeente Kampen bij een IJsselmeerpeilstijging van 0,30m omstreeks 2013 en voor de periode 2035-2100 als het IJsselmeer in fasen van 0,50 m tot 1,50m wordt verhoogd?
6. Een van de aanbeveling van de Deltacommissie luidde om de veiligheid achter de dijken met een factor 10 te verhogen. Welke gevolgen heeft deze nieuwe norm voor de gemeente Kampen?

Een verslag van de bevindingen is in z’n geheel te downloaden.

 

Waterveiligheid in de schijnwerpers.

Tijdens de hoorzitting was het plezierig om waterveiligheid te bespreken zonder de lading van een inhoudelijk onderwerp. Deze hoorzitting heeft recht gedaan aan dit belangrijke onderwerp dat iedere burger van Kampen raakt. Tot voor kort was de behandeling van waterveiligheid in de gemeenteraad van Kampen gekoppeld aan de planvorming IJsseldelta-Zuid/bypass en werd waterveiligheid besproken vanuit het voor – of tegen zijn omtrent IJsseldelta-Zuid.

 

Verkleuring van de noodzaak van de bijpass door besluit Rijk

Uit de hoorzitting blijkt, dat als gevolg van besluitvorming van het Rijk om de zomerbedverdieping van de IJssel op korte termijn uit te voeren, de noodzaak van een spoedige realisatie van de bijpass wettelijk niet meer aan de orde is. Tot voor kort was het beeld dat de bijpass in 2015 operationeel moest zijn. Het aanleggen van de bijpass op korte termijn wordt nu een eigen keuze van de provincie en de gemeente, omdat de zomerbedverdieping voor langere tijd de noodzakelijk waterafvoer ter hoogte van Kampen kan borgen. De vertegenwoordigers kunnen geen jaartal geven, wanneer extra maatregelen na de zomerbedverdieping nodig zijn.