7 januari 2013

Inzet voor eerlijk hoogte rioolheffing tuinders beloond

Door een nieuwe wijze van heffen van rioolheffing steeg de rioolheffing voor tuinders van € 168 naar € 1.500. Diverse malen is deze extreme verhoging door de politiek (zonder succes) aan de orde gesteld. De SGP heeft het tariefstelling in 2012 opnieuw aan de orde gesteld, met een succes als eindresultaat. Het college is in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van land- en tuinbouworganisaties, waaruit een aanvaardbare rioolheffing is voortgekomen.

Een goed werkende rioolvoorziening is een belangrijke basisvoorziening. De riolen worden bekostigd uit de rioolheffing (jaarlijkse gemeentelijke belasting).  De rioolheffing wordt betaald door de burgers en de bedrijven. In 2010 is de rioolheffing voor de bedrijven aanzienlijk gewijzigd nl. van een vast bedrag naar een percentage van de WOZ-waarde. Aangezien de kassen meetellen in de WOZ-waarde, steeg de rioolheffing voor tuinders tot de maximale waarde van € 1.500 per bedrijf.

Voor onze fractie was het van belang om te weten of het rioolgebruik van een tuindersbedrijf ± 10 keer hoger is dan van een burgerwoning. Deze vraag is neergelegd bij het college. Het college heeft dit verkend met de land- en tuinbouworganisaties. In dit overleg kwam naar voren dat de kassen uitgesloten dienen te worden van de waardegrondslag voor rioolheffing, waardoor de rioolheffing voor tuinbouwbedrijf fors naar beneden gaat. Deze wijziging is bekrachtigd in de belastingverodeningen 2013, waardoor de lagere rioolheffing voor tuinders met ingang van 1 januari 2013 van kracht wordt.