30 april 2011

Krakerspand Bovenhavenstraat toch niet gesloopt

Het gebied Bovenhavenstraat wordt omgezet van een voormalig industriegebied naar een woongebied. Een gedeelte van dit gebied is begin jaren 90 ingevuld door de woningbouw langs de IJssel (IJsselzicht).

 

Voor het resterende deel is in 2002 een plan ingediend voor nieuwbouw met inbegrip van sloop van alle bestaande panden, waaronder Villa Bovenhavenstraat 14.Echter in 2007 blijkt het plan onhaalbaar te zijn. Ondertussen verpauperen de bestaande panden. Het college doet in januari 2011 en april 2011 aan de gemeenteraad het verzoek om de Villa Bovenhavenstraat 14 te restaureren in verband met de slechte staat van de panden en de recente belangstelling voor cultureel en industrieel erfgoed. Als geen maatregelen worden genomen is het onhaalbaar om het pand te behouden.

 

Hoe staat de SGP tegenover het verzoek van het college?

De SGP heeft ingezet om eerst een visie op te stellen voor het gebied Bovenhavenstraat/voormalig ziekenhuis. In de gebiedsvisie kunnen alle belangen afgewogen worden en vervolgens kunnen deel(projecten) ontwikkeld worden. Daarmee stelt de raad een ruimtelijk kader, waarbinnen het college initiatieven kan nemen en aanvragen kan toetsen. De SGP heeft hiervoor op dit moment niet de handen op elkaar kunnen krijgen in de raad. De gemeenteraad heeft op 28 april jl. bij het ontbreken van de visie besloten om de Villa Bovenhavenstraat 14 te handhaven/restaureren. Daarnaast is er een motie aangenomen om bij een toekomstige ontwikkeling rekening te houden met enkele door de raad gewenste stedenbouwkundige randvoorwaarden.

 

Hoe nu verder?

Door dit besluit is de Villa Bovenhavenstraat 14 een gegeven voor een eventuele toekomstige gebiedsvisie, net als de stedenbouwkundige randvoorwaaren uit de aangenomen motie die door de coalitie was ingediend. De SGP spreekt de zorg uit dat knip-en- plakwerkbesluiten worden genomen, waardoor een samenhangende ruimtelijke ontwikkeling onder druk staat! Want hoewel er veel bouwstenen zijn is er nog steeds geen alles omvattende gebiedsvisie.

 

Initiatief GroenLinks

Al tijdens de commissievergadering heeft GroenLinks aangegeven met een alternatief plan te willen komen. De commissie RO wilde de GroenLinks fractie de tijd geven het plan te ontwikkelen. Tijdens de raadsbehandeling kreeg GroenLinks die ruimte ook van het college. De SGP fractie is erg benieuwd naar de stappen die GroenLinks gaat zetten en pleit daarbij direct voor een samenhangende gebiedsvisie op hoofdlijnen. Daarmee wordt de ruimtelijke kwaliteit voldoende gewaarborgd. Vanwege het ontbreken van dit toetsingskader is het ontwikkelen van een alternatief plan op bouwplanniveau op dit moment nog niet aan de orde.