18 februari 2013

Locatie van het nieuwe zwembad ter discussie

Het college is bezig met de voorbereidingen die nodig zijn voor de realisatie van een nieuw zwembad. De locatie is daar ook een onderdeel van. In een dergelijk traject worden doorgaans informatiebijeenkomsten verzorgd, waarin aan belanghebbenden, bewoners en belangstellenden informatie wordt verstrekt. Tijdens de informatiebijeenkomst over het zwembad ontstond discussie over de locatie en werd het college verzocht om het nieuwe zwembad dichter bij het stadhuis te situeren. De bij deze informatiebijeenkomst aanwezige raadsleden wilden (liefst met steun van de gehele raad) het college opdragen voor de locatie naast het stadhuis te kiezen.
 
Bovenstaande kwam ter sprake in de commissie ruimtelijke ordening. Als SGP-fractie zijn we niet tegen de locatie van het nieuwe zwembad naast het stadhuis. Wel willen we de besluitvorming graag zorgvuldig doen. Het college heeft immers nog niet eens de gelegenheid gehad om de resultaten van de informatiebijeenkomst te verwerken en te komen met een goed onderbouwd voorstel. Bovendien zijn er mogelijk alternatieven die best eens een betere optie kunnen zijn. In de commissie heeft dhr. Meuleman bijvoorbeeld de locatie nabij het nieuwe Hoornbeeck genoemd of nieuwbouw op de huidige plek en alle zwemactiviteiten tijdelijk naar het bad in IJsselmuiden verplaatsen.
 
De SGP-fractie stelt voor om de locatiekeuze te maken op basis van een goed onderbouwd voorstel, waarin alle voor- en nadelen van de mogelijke opties tegen elkaar worden afgewogen. Het gaat tenslotte om een gigantische investering die zorgvuldigheid van ons vraagt in de wijze waarop de besluitvorming wordt gedaan. Bovendien is er veel gebeurd sinds de raad het zoekgebied voor de zwembadlocatie heeft aangewezen en kan er aanleiding zijn om ook locaties buiten het zoekgebied op waarde te schatten. In die zin betreuren we de stap die een meerderheid van de commissie RO hierin heeft gezet, namelijk de opdracht aan het college om vooral de focus te leggen op één locatie (direct naast het stadhuis).