12 februari 2013

Meer meetpunten grondwaterstand rond zomerbedverlaging IJssel bij Kampen

In de loop van dit jaar zal er zomerbedverlaging plaatsvinden in de IJssel tussen de Molenbrug en de Eilandbrug. De rivierbodem wordt dan met ongeveer 1,50 m verlaagd. In oktober 2012 heeft Rijkswaterstaat hier een presentatie over gegeven voor de gemeenteraad van Kampen. Toen werd duidelijk dat het niet gezegd is dat dit geen consequenties heeft voor de grondwaterstanden in onze omgeving. Tijdens voornoemde bijeenkomst werden vooral zorgen geuit vanuit de politiek rondom de historische binnenstad van Kampen. Daarop werd duidelijk dat een aantal peilbuizen geplaatst zou worden om de grondwaterstand te  kunnen monitoren.

Wat ons echter opviel, was dat er nauwelijks peilbuizen geplaatst zouden worden aan de noordkant van de IJssel. Dit zou betekenen dat de gebieden Zendijk, IJsselmuiden-Dorp en Kampereiland bijna niet gecontroleerd zouden worden ten aanzien van de eventuele veranderingen van het waterpeil in genoemde gebieden. Focus lag daarom vooral op behoud van het historisch erfgoed in de binnenstad van Kampen.

Om toch zicht en controle te houden op deze gebieden heeft de SGP-fractie in samenwerking met de ChristenUnie schriftelijk vragen gesteld, waarin gepleit wordt voor uitbreiding van het aantal peilbuizen.
Onlangs is, via het college van B en W, antwoord ontvangen van Rijkswaterstaat. Er zullen 30 extra peilbuizen geplaatst worden. Het is de bedoeling dat er 15 extra peilbuizen aan de noord- en 15 extra peilbuizen aan de zuidzijde van de IJssel geplaatst zullen worden. Op deze wijze kan het gebied IJsselmuiden – Kampereiland, maar ook Onderdijks en de oude binnenstad van Kampen constant gemonitord worden en kan de plaatselijke politiek de vinger aan de pols houden. De gevolgen van vernatting danwel verdroging van het gebied kunnen immers verstrekkend zijn, zowel voor de historische binnenstad als voor de landbouwgebieden.


K. Meuleman