13 december 2013

Onderzoek naar Kamperlijn zonder bovenleiding

De gemeenteraad van Kampen heeft op donderdag 12 december 2013 een voorstel dat voorziet in een treinvariant van een geëlektrificeerde Kamperlijn met bovenleidingen (masten en rijdraden) behandeld om een treinverbinding tussen Kampen en Zwolle ook in de toekomst te garanderen. De SGP is voorstander van een goede verbinding, maar wil echter dat er eerst onderzoek wordt gedaan naar een mogelijke elektrificatie van het Kamperlijntje zonder bovenleiding.

De SGP stelt dat de aanleg van bovenleidingen hogere investeringskosten met zich meebrengt en is van mening dat een bovenleiding leidt tot ernstige horizonvervuiling die zeker in de historische polder Mastenbroek ongewenst is. Het gaat immers om het Nationaal Landschap en de openheid ervan, waar we zuinig op moeten zijn. Om die reden heeft Koert Meuleman namens de SGP fractie een motie ingediend om de mogelijkheid van een elektrische trein zonder bovenleiding eerst goed te onderzoeken voordat wordt besloten tot het plaatsen van masten en rijdraden door deze mooie polder. Deze motie kon worden overgenomen door het college, waardoor dit onderzoek ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

U kunt meer informatie vinden over een mogelijke elektrische trein zonder bovenleiding, uitgelegd in een filmpje op RTV Oost.