27 november 2015
Opnieuw tegenslag gemeente Kampen door niet bevaarbare bypass
Op woensdag 25 november jl. heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de beroepszaak tegen het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Deze beroepszaak was indertijd aangespannen door de Vereniging voor natuurstudie en bescherming IJsseldelta. Tijdens de tussenuitspraak in het voorjaar van dit jaar was al een definitieve uitspraak gedaan over het gedeelte dat gaat over woningbouw Reeve. Dit deel van het betreffende bestemmingsplan is toen vernietigd. Nu gaat de uitspraak over de rest van het bestemmingsplan, te weten de aanleg van de bypass en bijbehorende natuurgebieden. Kern van de uitspraak is dat de bevaarbare bypass mag worden aangelegd, maar dat de boten niet vanuit de bypass naar het Drontermeer mogen varen. Op dat punt oordeelt het hoogste rechtscollege van ons land dat de aantasting van de natuurwaarden te groot is, vanwege verstoring van vogels. De natuurvereniging heeft hier dus terecht een punt van gemaakt.
Het project IJsseldelta-Zuid is een gebiedsontwikkeling met veel belangen en daarmee een complex dossier. Deze uitspraak maakt het wat dat betreft niet gemakkelijker en vraagt om zorgvuldige bestudering. Het bestreden bestemmingsplan is gemaakt door de gemeente Kampen, vanuit het project gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. De opgave voor waterveiligheid en natuur, zijn echter vooral de verantwoordelijkheid van het Rijk en de Provincie. Beide zijn ook partners in dit project.
We constateren dat de gemeente Kampen stevig geraakt wordt door beide uitspraken van de Raad van State, terwijl het belang van de overige partners in de gebiedsontwikkeling wel doorgang kan vinden. Als eerste reactie op deze uitspraak vallen ons als SGP-fractie een aantal zaken op:
Er is geen juridisch vacuüm meer:
Na de vernietiging van het gedeelte van het bestemmingsplan voor woningbouwplan Reeve, was het wachten op de einduitspraak. Algemeen werd het antwoord op de vraag of de bypass wel/niet kan worden aangelegd van belang gevonden voor een eventueel vervolg. Nu dit duidelijk is kan ook de (financiële) schade voor de gemeente Kampen verder in beeld worden gebracht. Daar horen ook passende maatregelen bij en er moeten keuzes worden gemaakt.
Eventuele woningbouw nog minder aantrekkelijk:
In het voortraject is de woningbouw in plan Reeve steeds als uniek gepresenteerd. Dat enthousiasme leidde tot een steeds maar voortgaande trein die niet te stoppen was. Tot de Raad van State dit voorjaar op de rem trapte en het gehele woningbouwplan vernietigde. Daarna bleef de vraag of de beoogde woningbouwlocatie haar aantrekkelijke ligging aan bevaarbaar water zou behouden. Daar is nu ook duidelijkheid over en opnieuw zorgt de uitspraak van de Raad van State voor het verkleinen van de verkoopbaarheid van deze locatie. Daarmee is woningbouw op deze locatie nog minder aantrekkelijk geworden.
Bevaarbare bypass heroverwegen?
De plannen voor deze bypass kosten veel publiek geld. Het gaat om ruim € 300 miljoen. Vooral het bevaarbaar maken van de bypass kost veel geld, vanwege technische voorzieningen die daarvoor nodig zijn. De vraag is nu of het wel verantwoord is om zoveel publiek geld te steken in het bevaarbaar maken van de bypass, nu we weten dat die bypass in praktische zin niet bruikbaar is voor het doel dat was beoogd. Nu de doorsteek naar het Drontermeer niet mogelijk is gebleken is ons inziens de basis onder deze investering weggevallen. Rijk en Provincie doen er goed aan deze investeringen te heroverwegen.
Wat is het standpunt van de SGP?
Rond IJsseldelta-Zuid is de SGP altijd tegen de woningbouwplannen voor Reeve geweest. Voor wat betreft de bypass en de daaraan verbonden waterveiligheidsopgave hebben we steeds verwezen naar de verantwoordelijkheid van het Rijk hierin. Door deze uitspraak is de uitgangssituatie voor eventuele woningbouw op deze locatie nog nadeliger geworden. De SGP-fractie was al tegen woningbouw, vanwege ruimtelijke, programmatische en ook financiële redenen. In de beide uitspraken van de Raad van State ziet de SGP-fractie vooral een bevestiging van dit standpunt.
De SGP-fractie