10 november 2009

Principieel ondanks tegenstand

Toen Spaan vier jaar geleden in de gemeenteraad kwam, voelde het aan alsof hij in het diepe werd gegooid. Bij zijn ouders thuis in ’t Harde stemde iedereen SGP, maar werd er beperkt over politiek gesproken. Maar zijn verkering met Hilda, met wie hij later trouwde, veranderde dat. Schoonvader Koert Meuleman was op dat moment SGP-wethouder in IJsselmuiden. Na enige jaren begon de interesse in de politiek te groeien. Eind jaren ’90 bezocht Spaan enkele politieke bijeenkomsten. Niet lang daarna werd hij gevraagd voor een bestuursfunctie in de plaatselijke kiesvereniging. En in 2006 stond hij op de vijfde plaats op de verkiezingslijst van de SGP.

,,Ik ging er vanuit dat ik enkele jaren mee zou draaien als schaduwfractielid. Zo kon ik ervaring opdoen.” De verkiezingen liepen echter anders dan gedacht. De SGP kreeg geen drie, maar vier zetels. De SGP kwam in het college, met Markusse als wethouder. Daardoor kwam er een plaats vrij voor Spaan. ,,Het was even wennen om meteen in de gemeenteraad te komen. Maar er was binnen de fractie voldoende onderling vertrouwen.” Spaan, die in het dagelijkse leven bij het Reformatorisch Dagblad werkt, leerde veel van zijn schoonvader. ,,Dat hij ook in de raad zat, heeft nooit meegespeeld om zelf betrokken te raken bij het politieke werk”, zo benadrukt Spaan. Anderen van wie hij de afgelopen jaren veel leerde, waren fractievoorzitter Gert Bakker en medefractielid Wim van der Linde. ,,Het belangrijkste dat ik leerde, is dat je je als raadslid grondig moet voorbereiden op het debat, zodat je na scherp commentaar vanuit andere fracties het fractiestandpunt kunt blijven verdedigen. Je moet je realiseren dat de raad het hoogste bestuursorgaan is van de gemeente en dat je je waardig moet opstellen in het debat.” Het is volgens hem ook goed om te debatteren over de hoofdlijnen.

 Spaan zit momenteel namens de fractie in de raadscommissie Inwoners. ,,Het werk in deze commissie spreekt me erg aan. Het gaat over mensen die het moeilijk hebben, zoals ouderen. En het gaat ook over jongeren die tussen wal en schip dreigen te raken. Het is een vakgebied dat goed past bij de kernwaarden van de SGP.” Aandacht voor zwakkeren in de samenleving noemt Spaan belangrijk. Een telkens terugkerend thema binnen de raad is de zondagsrust. De Evenementen nota leidde vorig jaar zelfs tot een breekpunt. Toen wethouder Markusse aangaf zijn taken te willen neerleggen, had de SGP de mogelijkheid een nieuwe wethouder te leveren. Maar coalitiegenoot PvdA wilde dat de SGP dan wel zou moeten instemmen met de Evenementen nota. ,,Daardoor zouden wij moeten instemmen met zondagse activiteiten tijdens evenementen, zoals bij Sail Kampen. Maar de heiligheid van de zondag is voor ons als SGP-fractie onopgeefbaar.” Andere partijen schermden met een onderzoek waaruit zou blijken dat de meeste inwoners wel activiteiten willen op zondag. ,,Maar ook als de meerderheid van de bevolking voor evenementen op zondag is, houden wij toch vast aan Gods Woord.”

Lang niet alle debatten hebben een principiële lading. Vaak gaat het over bestemmingsplannen, woningbouw en de aanleg van wegen. In die debatten speelt het rentmeesterschap een belangrijke rol. ,,Welke gevolgen heeft het bijvoorbeeld voor de natuur als er ergens wordt gebouwd?” Maar ook het financiële beleid komt steeds naar voren. ,,We kunnen wel allerlei leuke dingen willen, maar ze moeten wel worden betaald.” Hierbij kiest de SGPfractie wat Spaan betreft voor een solide zakelijke aanpak. Het werk in de raad neemt een groot deel van de vrije tijd van Spaan in beslag. ,,Ik heb met mijn vrouw afgesproken dat ik zolang ik in de raad zit geen andere functies aanneem. Ik vind het belangrijk om met regelmaat samen met mijn gezin te eten of de kinderen te helpen bij het huiswerk.” De nieuwe lijsttrekker hoopt dat de SGP op 3 maart minimaal vier zetels haalt. ,,Daarom is het belangrijk dat iedere SGP’er trouw gaat stemmen. Bij de discussie rond de Evenementennota zie je bijvoorbeeld heel goed waar de SGP voor staat. We moeten ondanks tegenstand toch principieel blijven.” Spaan beseft dat het niet alleen gaat om die vier zetels, maar om de afhankelijkheid van God en om Zijn eer. Daarom begint iedere fractievergadering met gebed en het lezen van een bijbelgedeelte. ,,Getalsmatig redden we het niet. Maar we moeten vooral leven in afhankelijkheid van de Heere.”