10 juni 2010

Raadsbrede steun motie SGP/GL voor hoorzitting over waterveiligheid Kampen

GroenLinks zette de notitie van het CPB over de risico’s van het project IJsseldelta-Zuid op de agenda voor de gemeenteraadsvergadering van 3 juni 2010. SGP en GroenLinks hebben samen een motie ingediend om voor 1 oktober een hoorzitting met deskundigen te organiseren over de waterveiligheid van Kampen in de komende twintig jaar. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen. Ook is afgesproken dat de Tweede Kamer over de resultaten van de hoorzitting zal worden geïnformeerd.

 

Op 3 mei jl. publiceerde het Centraal Plan Bureau (CPB) op verzoek van de Tweede Kamer een aanvullende beoordeling van het project IJsseldelta-Zuid.  Deze beoordeling viel negatief uit voor het project. In de notitie stelde het CPB ook dat de veiligheidssituatie in de nieuwe verkleinde dijkring Kampen verslechtert als de bypassdijken worden aangelegd, in elk geval tot de bypass in 2023 functioneert. GroenLinks vroeg een debat aan over de afnemende veiligheid.
 
Doorbraak: waterveiligheid opnieuw doorgelicht

De SGP is tegen de huidige invulling van woningbouw over de Zwartendijk en is  bang dat het project IJsseldelta-Zuid als een financiële molensteen om de nek van Kampen gaat hangen. De waterveiligheid is een rijksverantwoordelijkheid. Het rapport van de CPB in 2009 maakte de waterveiligheid opnieuw gespreksonderwerp in Kampen. De discussie in 2009  werd sterk bepaald door het feit of men voor of tegen de bypass was.
De indieners van de motie hielden rekening met het feit geen voet aan de grond te krijgen met het pleidooi voor een hoorzitting over de waterveiligheid van Kampen. Tot verrassing van vele aanwezigen in de zaal  kreeg het voorstel van GroenLinks en SGP de instemming van de hele raad en het college.

De waterveiligheid raakt iedere burger in Kampen. Het rapport van het CPB vraagt om de waterveiligheid van Kampen opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Het is de verantwoordelijkheid van de politiek om deze zomer met deskundigen zakelijk gesprek over de waterveiligheid van onze stad te voeren. Dat we daarna de fracties van de Tweede Kamer informeren over de resultaten van de hoorzitting is logisch. Zij moeten immers in het voorjaar van 2011 besluiten of het project Bypass bij Kampen doorgaat.”