13 december 2013

SGP stelt vragen over winkelopenstelling op zondag

Dit jaar wordt voor het eerst ook de zondag betrokken bij het evenement kerst in oud Kampen. De SGP fractie is, evenals veel inwoners van de gemeente Kampen, erg teleurgesteld over deze ontwikkeling. In de raadsvergadering van november heeft de SGP fractie hierover haar teleurstelling uitgesproken en opgeroepen om aandacht te besteden aan een ongestoorde kerkgang.

De door de raad vastgestelde evenementennota biedt helaas de mogelijkheid om een dergelijk evenement op zondag te organiseren. De SGP heeft om die reden een aantal jaren terug tegen deze evenementennota gestemd omdat met deze verruiming afbreuk wordt gedaan aan de zondagsrust en zondagsheiliging. 

Tot verbazing van de SGP fractie biedt het college nu ook bepaalde winkeliers de mogelijkheid om op zondag tijdens kerst de winkel te openen. Het is onduidelijk op basis van welke bepaling deze vrijstelling kan worden verleend. Volgens berichten in de media wordt door het college van Kampen een specifieke uitzondering gemaakt voor winkels die eten en drinken verkopen. Om hierover duidelijkheid te krijgen heeft de SGP fractie tijdens de raadsvergadering een aantal vragen aan het college gesteld.


1. Op basis waarvan verleent het college ruimte voor winkelopenstelling voor winkeliers in food op de zondag tijdens KIOK?
2.  We  ontvangen signalen dat winkeliers onrechtmatig gebruik gaan maken van de bepaling food door speciaal voor het moment branchevreemd alsnog food aan te gaan bieden. Het is immers bekend dat veel winkeliers ( in de reguliere situatie) nu al branchevreemde producten verkopen. In hoeverre is het college met ons van mening dat met deze benaming  “food”  wordt uitgelokt dat er misbruik gemaakt gaat worden van deze bepaling?

3. Het college / de gemeente heeft haar geloofwaardigheid hoog te houden t.a.v. handhaving. In de media wordt gesuggereerd dat de burgemeester nu al aangeeft dat “het niet met een schaartje is te knippen” of het wel of geen winkelier in food is. Welke rol pakt het college tav deze handhaving op food in het kader van haar geloofwaardigheid ook richting onze inwoners die wel worden geconfronteerd met een stevige handhaving door de gemeente op andere onderwerpen?

4. Op welke wijze maakt de gemeente winkeliers alsnog duidelijk dat met openstelling buiten dit kader onrechtmatig wordt gehandeld?  Dit in het kader van een betrouwbare overheid die vooraf duidelijk communiceert om handhaving achteraf te kunnen voorkomen.

Raadsbehandeling