26 februari 2016

SGP-steun voor erfgoed Moderne Devotie

Onderstaand leest u de volledige bijdrage van Bernard van den Belt, welke namens de SGP is uitgesproken rond het debat in de gemeenteraad over een motie met als doel het immateriële erfgoed van de Moderne Devotie op de Werelderfgoedlijst te krijgen.

Moderne Devotie

De middeleeuwse monnik Thomas a Kempis tipte ooit: „Lach om je eigen uitglijders. Want beschaming in het openbaar maakt vaak een eind aan ijdele glorie.” Oude taal, maar nog steeds waar. Een gouden les voor politici. Blunderen kan gebeuren, het is goed om hier op een goede manier mee omgaan.

Veel meer van deze wijze lessen zou ik vanavond kunnen noemen. Het geeft aan hoe rijk het leven en de lessen van de Moderne Devotie zijn.

Het doet onze fractie goed dat er in de samenleving steeds meer aandacht is voor het goud van het pietisme van de Moderne devotie.

Vanavond ligt een motie voor om  in overleg te treden met betrokken partners, o.a. gemeenten Zwolle en Deventer en Stichting Thomas a Kempis, om samen met de provincie Overijssel een nominatie voor Moderne Devotie voor opname op de UNESCO lijst voor immateriaal werelderfgoed voor te bereiden.

Aandacht voor Moderne devotie is goed.  Wel was ik verbaasd over de  koppeling tussen de Hanze en de Moderne Devotie. De enige relatie ertussen die ik kan bedenken is dat door de contacten die de Hanze steden hadden de ideeen van de Moderne Devotie konden verspreiden. Ook zijn er overeenkomsten in de waarden van de moderne devotie en de hanze. Ik heb begrepen dat de portefeuillehouder daar ook onderzoek naar gedaan heeft. Echter moeten we hier erg oppassen voor anachronisme. Zouden tijdgenoten deze link ook gezien hebben?

Voorzitter, volgend jaar is ook de Reformatieherdenking. We leven 500 jaar nadat Maarten Luther, Johannes Calvijn en  tijdgenoten en geestverwanten een breuk binnen de Katholieke Kerk van die tijd veroorzaakten. Voor hen was de  weg aantoonbaar gelegd door mannen als Geert Groote en Thomas a Kempis. Als fractie zouden we dat meer als aanleiding zien om zeker ook aandacht te hebben voor de Moderne Devotie dan de Hanzedagen.

Kampen is een stad die zeker ook in de tijd van de Reformatie een belangrijke rol gespeeld heeft in de kerkgeschiedenis. Is de wethouder bereid daarom ook deze gelegenheid te benutten om Kampen te presenteren als “De monumentenstad van het oosten”? Zeker de rijke kerkgeschiedenis van onze stad en gemeente zijn het waard om breed onder de aandacht te brengen. Volgend jaar, het jaar van de Reformatieherdenking, is daar bij uitstek de gelegenheid voor!

Nog 2 praktische vragen: Wat zijn de beheers en organisatie kosten (financieel en materieel) voor de gemeente Kampen om Moderne Devotie op de erfgoedlijst te krijgen? En wat als het er eenmaal opkomt?

In welke zin is de rol van de gemeente complementair aan de rol van de provincie?

Ik ga afronden.

En als we vanavond vroeg thuis zijn en ons vervelen, kunnen we de les van dezelfde Thomas ten harte nemen: "Overal heb ik rust gezocht, en ik heb ze slechts gevonden in een hoekje met een boekje"

Een laatste les van Thomas a Kempis voor vanavond is: "Niemand spreekt zonder gevaar als hij niet op tijd weet te zwijgen." 

Ik dank u wel.

Bernard van den Belt