1 maart 2010

SGP steun voor sluiting van 't Keldertje

Sluiting Het Keldertje

Het Keldertje aan de Schoolstraat is het verkooppunt van softdrugs, dat bij de Kamper bevolking al jaren lang het meest bekend is. Alle gelegenheden waar softdrugs en harddrugs verkocht worden zijn illegaal (opiumwet artikel 2 en 3); wel is het mogelijk dat  handel van softdrugs onder bepaalde voorwaarden in coffeeshops gedoogd wordt (aanwijzing opiumwet: 2.2.2. coffeeshops). Zo’n lokaliteit dient dan ook door de lokale overheid als coffeeshop aangemerkt te worden. Kampen kent een nul-beleid, dat wil zeggen dat er geen coffeeshops in de gemeente aanwezig mogen zijn. Het Keldertje is dan ook geen coffeeshop maar toch vindt er vanuit het Keldertje al ongeveer 20 jaar verkoop van drugs plaats zonder dat daar tegen opgetreden wordt. Op grond van artikel 13b van de opiumwet kan de burgemeester als zelfstandig bestuursorgaan overgaan tot sluiting van woningen of andere niet openbare lokaliteiten waar softdrugs verhandeld worden. Het opsporen van strafbare feiten b.v. het verhandelen van softdrugs in woningen zoals het Keldertje in het kader van de opiumwet, zoals het verhandelen van softdrugs in lokaliteiten zoals het Keldertje, gebeurt door:


a. de officier van justitie;
b. politieambtenaren;
c. ambtenaren van bijzondere opsporingsdiensten;
d. bijzonder aangewezen personen van de marechaussee (opiumwet artikel 8k; artikel 141 wetboek van strafvordering).

De vraag is welke bevoegdheid de burgemeester heeft in het aansturen van de politieambtenaren bij het opsporen van strafbare feiten in het kader van de opiumwet en welke invloed de burgemeester heeft in de lokale driekhoek (burgemeester, officier van justitie, politiechef) als het gaat om de prioriteiten van dergelijke opsporingen ten opzichte van andere politietaken.

De SGP fractie Kampen is van mening dat onverkort de wet gehandhaafd dient te worden. Dat betekent dat het handelen in softdrugs te allen tijde bestreden en uitgebannen moet worden. Dit is de reden dat de fractie op 18 februari jl. de motie van de fractie van GemeenteBelangKampen heeft gesteund waardoor samen met de ChristenUnie en fractie Töller er een raadsmeerderheid voor deze motie was, waarin de burgemeester opgedragen werd in het kader van het nulbeleid het Keldertje te sluiten.. Deze motie spreekt in ieder geval uit dat de gemeente Kampen een nulbeleid heeft t.a.v. het gedogen van coffeeshops binnen de gemeentegrenzen en dat de bekende locaties waar softdrugs verhandeld worden gesloten moeten worden. Ons inziens een geweldige steun voor de burgemeester om handhavend op te gaan treden door zich in ieder geval sterk op te stellen in de lokale driekhoek.

Een veel gehoord geluid met name van diegenen die vóór een gedoogbeleid zijn, is, dat bij sluiting van het Keldertje de handel zich over de stad zal verspreiden en de handel en het nodige toezicht oncontroleerbaar wordt, waardoor de drempel naar het gebruik van harddrugs verlaagd wordt. Ondanks dat het Keldertje al jaren niet officieel gedoogd wordt, er wordt immers niet handhavend opgetreden, zijn er bij de politie en burgers veel plaatsen in onze stad bekend waar drugs verhandeld worden. Het is dus nu in een zekere gedoogsituatie al niet controleerbaar! Deze redenering van de voorstanders van  een gedoogbeleid is ons inziens dus niet steekhoudend. De SGP fractie is van mening dat bij uitwaaiering van verkooppunten over de stad tegen alle bekende verkooppunten handhavend, dus verbiedend, opgetreden moet worden.

Bij wet is aan de burgemeester de bevoegdheid toegekend om handhavend op te treden als de openbare orde in het geding is, dus overlast voor buren, veel ongewenst foutief parkeren, rommel op straat die verband houdt met drugsgebruik (spuiten, verpakking, etc.), samenscholing, etc. Bewoners van de Schoolstraat en omgeving hebben aangifte gedaan van overlast bij de politie, echter de burgemeester merkt deze overlast nog niet aan als middel om het Keldertje te sluiten. Wel is de eigenaar overgegaan tot het nauwlettend in de gaten houden van wat er in de direkte omgeving van het Keldertje gebeurt en treedt tegen mogelijk ongewenst gedrag op.

In mei a.s. zal er een diepgaande discussie plaats vinden tussen de raad en de burgemeester betreffende de drugs en alcoholproblematiek en het te voeren beleid. De onlangs aangenomen motie zorgt ervoor dat deze discussie niet blanco ingegaan kan worden. De SGP zal een actief beleid dat drugshandel en gebruik uitbant en/of tegengaat, bepleiten en steunen; er is geen plaats voor gedogen en als raad moeten we de burgemeester alle middelen in handen geven om tot handhaven van de opiumwet, dus sluiting van het Keldertje en alle andere bekende drugsverkooppunten, over te kunnen gaan.