9 januari 2010

SGP tegen woningbouwplan IJsseldelta-Zuid

Op 18 januari 2010 zal de gemeenteraad besluiten om het voorontwerp bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid ter inzage te leggen. Het betreft  het woningbouwplan aan de Bypass waar 1.300 luxe woningen worden gebouwd voor de regionale klant. Bij de structuurvisie heeft de SGP haar zorgen geuit over de onzekerheden ten aanzien van de veiligheid, het  geisoleerde woningbouwgebied en de financiën. In het voorontwerp bestemmingsplan zijn deze onzekerheden niet opgelost, waardoor de SGP een tegenstem uit zal gaan brengen op het voorliggende woningbouwplan IJsseldelta-Zuid. Onderstaand leest u een bekopte omschrijving van de onderbouwing van dit standpunt, na de raadsvergadering verschijnt de integrale bijdrage van de SGP op deze website.

De gemeente Kampen staat voor de keuze om langs de bypass een woningbouwplan te realiseren voor 1.300 woningen, waarvan 1.100 woningen met een aanlegsteiger voor een boot. De SGP heeft haar zorgen over de onzekerheden ten aanzien van IJsseldelta-Zuid steeds als volgt geuit, namelijk onzekerheid ten aanzien van:

- besluitvorming van de bypass;
- bebouwing ten zuiden van het station in verband met vrijwaringszone langs de Zwartendijk;
- financiën
- dreiging van een geïsoleerd woongebied richting het Veluwemeer;
- grote onzekerheid wat betreft de bijdrage aan de veiligheid door aanleg van de Bypass.

Ruimtelijk:

De SGP vindt een verbinding tussen de bestaande stad en IJsseldelta-Zuid belangrijk. Onze ruimtelijke insteek is aaneengesloten bebouwing vanuit het nieuwe station aan de Hanzelijn naar het Drontermeer, overeenkomstig de structuurvisie 2030.

Programmatisch/Flexibiliteit:

Het woningbouwprogramma is niet toegesneden op de Kamper behoefte, maar een regionaal programma voor bijzondere woonmilieu’s. Daarnaast hebben we geen bijsturingsmogelijkheden, omdat de regelgeving voor de Bypass (denk o.a. Mer etc.) dwingend is ten aanzien van het woningbouwplan. Als aan dit woningbouwprogramma begonnen wordt zal woningbouw elders in de gemeente niet plaatsvinden

Financieel:

Het college heeft een plan opgesteld, waarbij Kampen geen geld hoeft bij te leggen. Gezien ervaringen bij andere grote projecten elders in het land, zijn tegenvallers aan de orde van de dag. Wij vinden als SGP een kostendekkend plan gelet op de complexiteit van het project niet realistisch, daarvoor zijn de onzekerheden te groot. Kampen kan zich geen grote risicoprojecten à la IJsseldelta-Zuid permitteren en moet ze terug naar de basis ,namelijk bouwen voor de lokale woonbehoefte op basis van demografische ontwikkelingen!