23 juli 2019

Zondagsrust niet veilig bij CDA

 

Zondagsrust bleek niet veilig bij het CDA

Op de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd een voorstel voor de winkelopenstelling van supermarkten op zondag in de raad aangenomen. De doorslaggevende stemmen kwamen van het CDA. Deze fractie besloot in strijd met haar verkiezingsprogramma als geheel de winkelopenstelling op zondag nu te steunen. Wat ons betreft een onbegrijpelijke keuze.
De Heere Jezus zei eens, dat de rustdag is gemaakt voor de mens, en niet de mens voor de rustdag. Voor de SGP zegt dat alles. God geeft ons mensen een gezamenlijke rustdag, om te rusten van onze arbeid en los te laten wat je de zes dagen daarvoor hebt gedaan. Deze rustdag wijst daarboven naar de echte rust die te vinden is bij Christus, die iedereen uitnodigt: Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven. Hier op de zondag, en hierna in de eeuwige rust.
Daar past wat ons betreft de zondagse winkelopenstelling niet bij.
Nu was dat voorstel gebaseerd op het rapport van de commissie zondagverkenning. Waar de handreikingen van de commissie om tot openstelling van supermarkten te komen op gebaseerd zijn, wordt uit haar rapport niet duidelijk. De gehouden enquête viel naar beide kanten gelijk uit: evenveel voor als tegen. Voor de dialoogavonden en speeddate-sessies was nauwelijks belangstelling: naast een merendeel politici, waren daar slechts een handvol uitgesproken voor- en tegenstanders aanwezig. In de kernen was haast iedereen tegen. Onder de eigen ondernemers was weinig animo. Slechts één ondernemer uit het westen trekt de winkelkar door onze samenleving. De binnenstadondernemers vrezen voor druk om ook open te moeten. Je mag dan concluderen: het huidig beleid voldoet. Er is weinig behoefte tot inspraak, de tevredenheid overheerst. En dan toch de supermarkten openstellen en daarmee buigen voor het grootkapitaal. En dat in de wetenschap dat aandeelhouders nooit tevreden zullen zijn.
Wat de SGP betreft paste dit voorstel de titel "God dienen en de Mammon". De Mammon is een Syrische afgod die voor het grote geld staat. Hier wordt weer een belangrijke stap gezet in de richting van de toch al oprukkende 24-uurs economie, ten koste van werknemers die hier de rustdag in hun gezin voor moeten opgeven. In dienst van de Mammon en daarmee een moderne slaaf van deze 24-uurs-economie. Daar maken we ons grote zorgen om. We hebben immers onze rust nodig, en een collectieve rustdag is daarvoor bij uitstek geschikt.
We maken ons ook zorgen om de jeugd die in de supermarkten werkt. Bij contractverlenging wordt voorrang gegeven aan die contracten waarbij de zondag als werkdag geen probleem is. De jeugd die niet op zondag wil werken komt in een lastige positie terecht.
Het effect van zondagsopenstelling van supermarkten zal ook zijn dat er een druk komt op andere winkeliers om ook open te gaan. Het is de vraag of die ontwikkeling dan tegen te houden is. En zo glijden we geleidelijk de 24-uurs-economie in.
We vinden het verdrietig dat het CDA zich hiervoor lenen liet. In haar verkiezingsprogramma nam deze partij afstand van de 24-uurs-economie waarin alles om consumeren draait. Toch heeft ze er nu geen moeite mee de wissel om te zetten en daarmee de 24-uurs-economie met sprongen dichterbij te brengen.
In zijn bijdrage gaf de woordvoerder van het CDA aan dat deze partij het vooral lastig vindt haar wil op te leggen aan de inwoners. Maar met dit besluit worden de nieuwe winkeltijden aan heel de gemeente opgelegd, ook in IJsselmuiden en de kernen. Maar volgens het rapport van de commissie zondagverkenning, waar het CDA haar standpunt op baseert, zitten die daar helemaal niet op te wachten. Waarom doet het CDA, dat ook in de kernen veel kiezers heeft, dit haar eigen kiezers aan?

Al met al is de uitslag van deze discussie droevig en lijnrecht tegen Gods gebod in. De zondag als kostbaar geschenk van God is opnieuw geweld aangedaan. Dat de dag van onze Heere ook in onze stad meer en meer een dag van koophandel wordt, raakt ons hard. Dat die gezamenlijke dag van rust meer en meer te grabbel gegooid wordt, doet pijn. Toch is er ook hoop, want het loopt bij God niet uit de hand. Terugdenkend aan de bidstond voor de raadsvergadering: want er zal een rust overblijven voor het volk van God. Ook na de raadsvergadering van 4 juli jl.